Norsk uavhengig musikkradio (og omkringliggende herligheter)

Written by on april 12, 2018

Vi har en litt travel vår på mange fronter så sendingene kommer litt sporadisk. I mellomtiden kan du glede deg over at det er en liten underskog av norsk uavhenig musikk-«radio», og litt Youtube og blogger.

For all del – det begynner å bli noen timer i arkivene våre også, så du trenger ikke høre på noen andre.

Radio

Vi lurer jo på hva vi egentlig driver med. Eller hva vi skal kalle det da. Strengt tatt er det ikke podcaster, siden vi er på Mixcloud og dermed ikke distribuerer nedlastbare sendinger via RSS. Men uansett om det er kringkasting eller podcaster synes vi at det er «Radio». Så her er noen andre norske musikkradioer du kan høre på når det passer deg.

Popkammeret

Popkammeret til Einar er nok den vi føler oss mest i slekt med. Einar har pratepodcast med gjester musikk i og han snakker gjerne om hvordan han og gjestene finner og fant musikk. Men der vi kanskje er et litt skranglete alt-country band som gjerne kan bruke et kvarters tid på å snakke om vinyl prøvetrykk er Popkammeret nettopp et poporkester med langt strammere regi og kortere episoder.

Kan du skru ned litt

Selv om vi ser på oss selv (med stolhet) som en svært nerdete musikk-kanal så har vi lite å stille opp med Øyvind Blomstrøms gitaristpodcast Kan du skru ned litt. Synes du vi spiller for mye musikk og snakker for lite om hvorvidt man bør bytte pickup på en 30-år gammel Stratocaster eller ikke, så er dette stedet for deg. Og det er åpenbart en anbefaling også for oss ikke-gitarister.

Lenke

LYD.

Olle Abstract presenterer hver måned ny norsk klubbmusikk. Det er fett det. https://soundcloud.com/olle-abstract/lyd-new-norwegian-sounds-april-2018-by-olle-abstract

Andre Løynings/Saftflaske.no

Andre er en av de mest interessante stemmene som driver med uavhengig musikkformidling. Vi har snakket litt om filmen hans om Årabrot som bare er et av mange spennede videoprosjekter Andre har bak seg. Vi skulle selvfølgelig gjerne hørt ham gjøre mer radio også. Hans egen podcast kom bare i to utgaver, men særlig intervjuet med Ola Kvernberg er gull. For Spellemann gjorde han også den glimrende samtaleseiren Under Overflaten.

Ola

Bransjeprat

Vi – og med «vi» mener vi «Knut Martin» – er kanskje vel glade i å lansere ideer, gjester og planer som vi ikke helt klarer å følge opp. En av ideene har vært en egen podcast som skulle hete Bransjeprat, men nå har altså NOPA/Gramart gått hen og fikset den for oss så da slipper vi det. Abjørn Slettemark prater med norske bransjefolk og norske bransjeforhold. Nevnte vi at det er Asbjørn Slettemark, fint og ha ham tilbake på radio altså. Har du ikke lyst til å lage et program med musikk i også da, Asbjørn? Det må jo være noe rom for en krim og metal crossover. Mixcloud fikser de lisensgreiene.

Bransjeprat

Lage Musikk

Også TONO har fått i stand en podcast. Torgny Amdam snakker med andre norske musikere om å lage musikk og det er veldig fint.

Radio Nova på Mixcloud

Apropo Mixcloud. Vi ser at flere studentradioer legger ut programmer på Mixcloud som dermed betyr at du kan høre på dem når det passer deg og hvor du måtte være. Best i klassen synes vi Radio Nova er siden de legger ut ganske mange programmer og ikke minst at de har med musikken. Vi nevner i fleng Bra Trommis, Electronique og Kvegpels. Nova Amor er også en av våre Radio Nova favoritter, men da må du til nettsidene til Radio Nova for å lytte og det er desverre en litt begrensa platform sånn i prakis.

 

David Skaufjord forklarer alt

Davids podcast er alltid interessant, selv om det ikke alltid handler om musikk. De tre episodene der David Skaufjord snakker med Jørgen Hegstad om demo og spillmusikk er imidlertid herlig snevert og veldig fint!

Hemma hos Strage

Vi tenkte å begrense oss til de norske, men Fredrik Strages podcast er mer enn god nok til at den fortjener å inkluderes her. Konseptet er så godt som det er enkelt, Fredrik Strage inviterer artister hjem til seg og så snakker de om musikk og spiller noen låter. Eller utdrag fra låter da. Vi drømmer jo om en versjon med hele sanger i, vi gjør jo det.

Lenke

Video

Vi har faktisk lagt ut noen timer med musikk og kjøretur gjennom amerika og en spilleliste med John Carpeter ting i forbindelse med sendingen om hamYoutube, men video er ikke et strategisk satsningsområdet for å si det sånn. Det er heldigvis et par andre som tar seg av levende bilder til musikkpraten.

Vin&Rap

Artister drikker vin og snakker om rap. Om ikke den hooken virker på deg så vet vi ikke helt hva vi skal si.

Evig Lyttar

Evig Lyttar lager eller har laget podcaster, har en blogg og lager jevnlig video-greier på youtube. Så vi nevner dem her, så ikke Vin&Rap skal bli ensom i kategorien sin. Uansett hva og hvor Evig Lyttar publiserer så er det med stort hjerte og sterkt engasjement for alt av «hard» musikk.

Blogg

Vi hadde ikke egentlig tenkt å skrive så mye om blogger, men det er jo noen fine der ute. Så om du helst vil lese i ro og fred så anbefaler vi i fleng Popklikk, Dust of Daylight, The Willhelmsens, Jubel.fm, Deichmans musikkblogg og Trondheim Folkebiblioteks Musikkprat


Reader's opinions
    • Marius   On   april 15, 2018 at 9:35 pm

      Takk, vi fant en annen bruker som også ga seg ut for å være Nova Amor når vi søkte på mixcloud, og der var det ingen opplastninger enda. Vi skal oppdatere siden snart….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


[There are no radio stations in the database]